Geografie

Calitatea peisajului din acest colţ al Bucegilor a făcut ca bazinul Glăjerie să fie străbătut de câteva trasee turistice, dintre care unele sunt printre cele mai spectaculoase din Bucegi cum ar fi traseul Pichetul Roşu – fosta cabană Mălăieşti – Omul.

Traseul este accesibil turiştilor doar în sezonul fără zăpadă, prezentând un mare grad de risc datorită avalanşelor. Traseul Pichetul Roşu – Mălăieşti (traseul Tache Ionescu) oferă pespective covârşitoare asupra văilor Bucşoiului şi Mălăieşti, şi din locul numit La Prepeleac asupra şesului Ţării Bârsei, munţilor Bârsei. Din punctul La Prepeleac se desprinde traseu ce urmăreşte creasta muntelui Bucşoiu până la Omul, care oferă largi perspective, atât asupra Transilvaniei, până dincolo de Olt, cât şi asupra complexului glaciar Mălăieşti – Ţigăneşti. De fapt acest traseu este cel mai potrivit pentru iniţierea în orografia bazinului Glăjerie. Traseul este printre cele mai grele din Bucegi, fiind interzis iarna şi pe vreme nefavorabilă circulaţiei turistice.

De la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Omul, străbătând căldările glaciare ale văii, urmând hăţaşul care este de nerecunoscut de la un an la altul prin Hornul Mare al Mălăieştilor până în Şaua Hornurilor. Din acest punct o potecă ne duce în dreapta către Omul, iar alta spre stânga ajunge în vârful Scara. Tot de la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Padina Crucii pe care o traversează pentru a ajunge în căldarea superioară a văii Ţigăneşti, de unde poteca urcă muntele Ţigăneşti spre vârful Scara.

Valea Mălăieşti şi creasta muntelui Bucşoiu sunt legate de traseul numit Brâna Caprelor. Iarna, pentru circulaţia turiştilor sunt deschise două trasee care ajung la fosta cabană Mălăieşti (dar lângă care se află un refugiu Salvamont), şi anume traseul care de la cabana Diham coboară în valea Glăjeriei şi urmează poteca de pe valea Mălăieşti şi traseul care vine de la Râşnov pe valea Ghimbavului, pentru a urca pe aceeaşi vale Mălăieşti. Din valea râului Glăjerie un traseu urcă şi spre Poiana Frăsinetului.

Un traseu accesibil în toate anotimpurile, care străbate zona de la izvoarele râului Glăjerie este Pichetul Roşu – cabana Diham, care se întâlneşte cu traseul cabana Poiana Izvoarelor – cabana Diham. Aceste trasee sunt marcate iar încălcarea interdicţiilor privind străbaterea traseelor interzise iarna şi-o pot permite doar cei ce-şi pot asuma conştient riscurile (alpinişti sau schiori experimentaţi).

În afara traseelor marcate zona este plină de potecile ciobanilor, dintre care cele care coboară culmea şi valea Ţigăneşti sunt cele mai lungi. De asemenea, valea Bucşoiului şi Brâna Mare a Bucşoiului sunt urmărite de poteci destul de greu de urmărit, frecventate doar de ciobani şi turişti experimentaţi.

Autor: Matei Laudoniu